יום שלישי, 13 בינואר 2015

כשבני-ברק עקפה את ירושלים

בס"ד
 
אל חבר מועצת העיר ירושלים
 
שלום רב
 
אודה אם תקדיש תשומת לב ראויה לדברים הבאים:
 
הנידון:
 
חקיקת חוק-עזר עירוני - שיחייב כל יזם / קבלן המגדר את שטח הבניה הנמצא תחת שיפוטו, לצפות את גדר המתכת בציפוי ידידותי לסביבה ונעים לעין.
מה נרוויח מכך? מי ירוויח מכך? האם הדבר הזה הוא בר השגה? האם יתכן שינוי כל שהוא לטובה במציאות הרווחת כיום? בהחלט שכן.
 
הנה, דוגמה קטנה לפתרון קסם, גאוני בפשטותו:
 
אותה שכונה (הר-נוף), שני אתרי בנין, את שניהם תוחמות גדרות לכל אורכם. בהתאם למנהג המקובל במקומותינו, מתבקש היה כי את שניהם תכסינה מודעות ענק וקריאות קודש, מכל הבא ליד ולעין, אשר חלקן תעמודנה הן ושאריותיהן לאורך ימים ושנים, עדי ביאת הקמפיין הבא עלינו שלא לטובה.
ובכל זאת, בפועל, מבדיקה של המצב הנתון בשטח, עולה מציאות שונה, משום מה, משהו השתבש בתכנית, וכך, בעוד אחת הגדרות עמוסה לעייפה לכל אורכה כמעט, מאספלט ועד ראש במודעות ובשרידי מודעות, הרי שהאחרת, אשר הוצבה במקומה פרק זמן נכבד דיו לפני חברתה, נותרה מעורטלת לחלוטין מכל מודעה שהיא. פלא עצום. איך קורה דבר כזה? מי אחראי ל'מחדל הנורא'?
פשוט מאד. היזם ואולי מנהל הפרויקט או כל מישהו אחר שחכמתו עמדה לו, יתכן, אף שכלל לא עמדה בראש מעייניו הדאגה לגדר עצמה, כי אם לשטח שאותו היא מקיפה, ואולי כאקט של פרסומת בלבד. קם ועשה מעשה, עטה על הגדר מעטה צבעוני, מרהיב עין ונחמד למראה. כל כך יפה, עד כי אפילו כל בני שבט המדביקים פוסחים עליו במהלך מסלולם לעטיפת השכונה בשלל מודעות קודרות. פשוט מדהים.
דוגמאות נוספות? בבקשה:
חברת החשמל מאסה אף היא בשימוש המכוער שעושים מדביקי המודעות על גבי ארונות החשמל שלה? קמה ועשתה מעשה מבורך, השפריצה גושי בטון על פני הלוחות, שראשם החד אינו מאפשר לדבק שבו משתמשים המדביקים לנוח בשלום על גבם. הוסיפה עליהם צורות גיאומטריות סבירות למראה, ובכך באה הבעיה על פתרונה.
חברת אגד עשתה אף היא מעשה בנידון, החליפה את לוחות הזכוכית של מבני התחנות במקומות רבים, בלוחות עשויות רשת, התופעה מוגרה כמעט כליל. 
***
ומכאן להצעת הייעול:
אולי ניתן למחזר את התופעה, להפוך אותה למודל לחיקוי ולעשות בה שימוש נוסף במקומות נוספים - כל זאת, כאמור, באמצעות חקיקת חוק-עזר עירוני, שיחייב את היזמים בהתקנת גדרות שיתנו פתרון הולם לבעיה. 
 
***
 
כך נראית גדר מושקעת (וסליחה על הרזולוציה הנמוכה - המצלמה בתיקון).
 
 
כך נראות גדרות לא מושקעות, המשמשות כלוחות מודעות, והופכות את הסביבה למשהו שמזכיר מחנה פליטים ממוצע.
 
 
 
 
 
***
לא יאומן, אבל בבני-ברק הבינו מה שבירושלים טרם הפנימו - שהדרך לניצחון נגד הפירטיים עוברת בכיס. מסתבר שיש לנו מה ללמוד ממנה.
עיריית בני ברק הודיעה כי במסגרת המאמצים לשיפור חזות העיר וניקיון קירותיה ולוחותיה היא יוצאת למאבק נגד הדבקת המודעות הפיראטית ומרססי כתובות הגרפיטי ברחבי העיר.
בעיריה הודיעו כי יינקטו צעדים חריפים שיכללו קנסות כספיים ניכרים ותביעות משפטיות כנגד מדביקי המודעות ובעליהן וכנגד מרססי הגרפיטי.
בימים אלו קוראת עירית בני ברק לתושבים לדווח למוקד העירוני "106" על הדבקת מודעות פיראטיות או מרססי גרפיטי. דובר העיריה אמר כי עם הגשת התלונה יגיעו פקחים למקום ויאכפו את החוק על כל המשתמע מכך.
בפרסומים הודיעה העירייה, כי על הדבקת מודעה בלתי חוקית יוטל קנס בסך 470 ש"ח על כל מודעה, הן על המדביק והן על בעל המודעה.
כדי להגביר את האכיפה יתווספו, במסגרת אגף התברואה העירוני, פקחים מיוחדים שיעסקו באכיפת החוק בכל ימות השנה, ובמיוחד בתקופת הבחירות המועדת להדבקות מסוג זה.
במקביל התירה העיריה לתלות מודעות עד גודל במקביל התירה העיריה לתלות מודעות עד גודל 5-A במתקני מיחזור בקבוקים, ורק בנושאים אלו: מודעות השבת אבידה, השכרת ומכירת דירות באופן פרטי ולא תיווכי, מודעות לא מסחריות ופרסום גמ"חים.
 
 
 
אשמח לתגובתך בהקדם
 
ישעיהו גרין