יום ראשון, 30 באפריל 2017

שיפור שלא נגמר

עיתוני חג הפסח ספקו לנו הצצה להתייחסותם של מספר ראשי ערים חרדיות, בנוגע לחזותה של העיר שהם נצבים בראשה.
מתוך ראיונות שונים שנערכו עמם ופורסמו בבימות שונות, ניתן ללמוד על ייחסם למצב הנקיון בעיר, למידת החשיבות שהם מעניקים לטובת הענין ולמשאבים שאותם הם מקדישים עבור הפיכתה של העיר למקום שנעים יהיה לגור בו.
***
נתחיל בבני-ברק

"את האיזון התקציבי", שח ראש העיר, "חשים כל תושבי העיר: סלילה מחודשת של כבישים, גם הגינות רשמו שינוי מהקצה אל הקצה. נושא התברואה שבעבר היה עקב אכילס שינה את פניו. בכירים מעיריות אחרות מגיעים ללמוד כיצד ניתן להתמודד עם כמויות האשפה שמייצרת העיר.
מערך התברואה כולו עבר שדרוג: הוספת פחים וסלי רחוב, מיפוי מדוייק של כל רחוב וכל פינה על פי תכנית בהתאם לצרכים הסביבתיים. רכשנו למעלה מאלפים פחים חדשים.
פינוי האשפה במספרים:
פונו לקראת החג כ-750 טון אשפה רגילה, כ-180 טון חמץ - המתרוקן כולו בבת אחת באמצעות חביות שהעירייה מפזרת.
אז למה אומרים עליכם שאתם עיר מלוכלכת?
ראש העיר: "שיגידו. קודם שיגיע ראש העיר שמתמודד עם אתגרי הניקיון שלנו. ביקרתי לא מזמן חבר, ראש העיר ראשון לציון, דב צור. טיילנו יחד בפארק שמשתרע על 30 דונם, היו בו ילד אחד ושני כלבים, או אולי היו שם כלב ושני ילדים שאכלו ארטיק. בא פועל הניקיון, הרים את המקל והעטיפה ושם בפח. אצלנו כל אחר הצהריים מגיעים 300 ילדים לדונם אחד של גינה שאין בה כלב אחד. כולם אוכלים, שותים, האימהות מחליפות טיטולים, כמה פעמים, כל אחת לכמה ילדים, מה הפלא שמלוכלך? אבל אל דאגה, גם הניקיון ישתפר - עכשיו כשיש תקציבים ויצאנו מהמשבר", הוא מקווה.
***
ומילה על הנקיון בעיר:  אתם באמת חושבים שהקמפיין 'משהו השתנה, נקודה' משקף מצב קיים?
סגן ראש העיר: תענוג ללכת בחמש לפנות בוקר ולראות את צוות הנקיון העירוני והמתזית שמפנה את המדרכות מלכלוך, יש כאן השקעה אדירה וכיוון חזק של שינוי שילך ויימשך.  
רק אצלנו הנוהל של פינוי אשפה אחרי חגים הוא שגרתי, לא כמו ברשויות אחרות שבהן הדבר מתבצע רק אחרי שנציג פונה ומבקש ואולי גם מתחנן. בבני ברק נוהל החגים ברור, ואנחנו מפנים את האשפה בצורה כזו שהציבור יום לאחר החג או המועד כבר יוכל להרגיש את הניקון באוויר.
"משהו השתנה", מסכם ראש העיר, "אבל בהחלט יש לנו עוד מקום להשתפר. אנחנו בהחלט בעזרת השם בדרך לשם. אנחנו עושים אוברול כללי".
***
ומבני ברק לביתר


ראש העיר:
"להביא אנשים לגור זה החלק הקל. האתגר האמתי הוא לדאוג בהמשך לכלל השירותים המוניציפאליים. הציבור החרדי של היום אינו מסתפק רק בדירה, הוא גם דורש איכות חיים - עיר יפה ומושקעת, שמספקת שירותים שונים ברמה גבוהה. זה בהחלט מגיע לציבור.
איכות חיים מתחילה בערוגה ליד הבית, במתקן המשחקים, בצביעת הפח, בשלט על הבנין שלו, בניקיון, בפינוי האשפה - שהוספנו למשל במוצאי שבתות, כי ראינו שאי אפשר לחכות לראשון בבוקר, אף שמדובר בתוספת של מאות אלפי שקלים לשנה.
הכל מתחיל מהדברים הקטנים, אנחנו נשקיע בדברים הקטנים, כמובן לא על חשבון הדברים הגדולים, מרמת המאקרו ועד לרמת הפרח בגינה.
העיריה עברה תהליך בשנים האחרונות. לפני שנתיים נכנסנו לזה בכל הכח. קבלתי גיבוי מוחלט מבחרי הנהלת העיר להדק את החגורות. התחומים היחידים שהוספנו להם תקציב הם תחום הנוער וחזות העיר.
היום כשהתקציב מאוזן, יצאנו למבצע כללי רחובות ענק, אנחנו עושים אוברול כללי, זה בהחלט מגיע לתושבים. לא מדובר בלוקסוס. איכות חיים היא ענין אלמנטרי בסיסי.
אולי אני לא אובייקטיבי, אף שאני משקיע המון כדי לספק את התוצאה הזאת. אבל מדדים חיצוניים - כמו חמשת כוכבי היופי שאנו מקבלים כבר חמש עשרה שנה ברציפות, מדברים בעד עצמם.
ובעיקר הביקוש ההיסטרי לביתר, כולל מאנשים שיכולים להרשות לעצמם דירה בירושלים, מעיד בהחלט על התוצאה.
אני שם לב שאתה מקדיש תשומת לב רבה לענין הזה של החזות והיופי של העיר...
ראש העיר:
כי זה חשוב מאד. התושב רוצה לראות לא רק את הבית שלו מסודר, אלא גם את הרחוב שלו. כמו שבבית הוא רוצה לראות מדי פעם חידוש ושדרוג, ככה גם ברחוב.
ככה זה עובד בכל נושא?
כיכרות למשל אני לא מאשר לפני שאני רואה מודל, לא הדמיה, אלא מודל קטן בנוי על השלחן. זה לאחר ניסיון מר של תוצאות שיצאו לפי התכנית וההדמיות של האדריכלים. את כיכר הרימון לדוגמה, ראיתי במודל, פעמיים נסעתי לרמת הגולן, כדי לראות תוך כדי עבודה את האבנים העשויות מאבני בזלת, כך גם היה בנוגע לכיכר היונים היפהפייה, בחרתי אישית את ההרכב שלה. עכשיו סגרנו על ביצוע חמש כיכרות חדשות, קבלנו החלטה שיהיה חוט מקשר בין כל הכיכרות - משהו שעם ישראל משול אליו: לגפן, לרימון, לתפוח, ליונה וכו'.
אז אתה מבין גם בפרחים ובגינון?
לא צריך להיות מבין בחזות. היתה פה מערכת גינון בעיר שלא הייתי שבע רצון ממנה. יצאתי לשטח, בקשתי מקבלן הגינון להביא דוגמה מכל פרח, כך מדי חג מתקשטת העיר בפרחים יפים.
***
ומה קורה בירושלים - מעבר להבטחות?

ראש העיר ניר ברקת הודיע כי בשבועות הקרובים תצא לפועל רפורמת הניקיון שיזם בהיקף שנתי של כ-13 מיליון שקל.
מדובר בתכנית המשמעותית ביותר שאושרה בשנים האחרונות במטרה להביא באופן מיידי לשדרוג משמעותי בניקיונה של ירושלים.
בין הפעולות המתוכננות במסגרת רפורמת הניקיון: הוספת 100 עובדי ניקיון חדשים למערך הניקיון, מתוכם 63 עובדי טאטוא ידני בשכונות העיר, הוספת כ-30 עובדים ב-12 צוותי איסוף אשפה חדשים שיעבדו במסלולים חדשים ויבטיחו פינוי אשפה בתדירות של עד 6 פעמים בשבוע, כאשר במקומות הומי קהל ומסחר בהם ריכוזי אשפה גבוהים תיאסף האשפה פעמיים ביום. כמו כן, מוקם צוות גיבוי יומי אשר תפקידו יהיה לתת מענה נקודתי על פי צורך. אלה מצטרפים לתכנית שכבר יצאה לדרך לפני מספר חודשים, במסגרתה יוצאו פחי הצפרדעים מהשכונות ויוחלפו ב- 400 מיכלים טמוני קרקע, אשר יביאו לשיפור משמעותי באיכות החיים והניקיון ובתפעול הפינוי של האשפה. נכון להיום, למעלה מ-100 פחים טמוני קרקע כבר הוטמנו בשכונות.

כאמור, מדובר בפעימה ראשונה של התכנית וזו צפויה להתרחב, במטרה להוביל לשיפור ניכר בשירותי הניקיון והתברואה הניתנים כיום.
הבטחנו כי בשנת ה-50 לאיחודה של ירושלים נוציא לפועל בזכות התקציבים שהשגנו תכניות רבות שישנו את פניה של העיר, ויעלו באופן מוחשי את איכות החיים בה. התכנית שאושרה היום מוכיחה יותר מהכל שאנו עומדים במילה שלנו. שירותי הניקיון והתברואה הינם נדבך חשוב באיכות חייהם של התושבים בעיר, ואני בטוח כי הפעלתה של התכנית תתרום רבות הן לאיכות החיים והן לשיפור פני העיר", מבטיח ברקת.

ימים יגידו.