יום שישי, 4 במרץ 2016

ובמקום הראשון... בני ברק



גידול של עשרות אחוזים בנתוני המיחזור בערים החרדיות
'תאגיד אל"ה' העוסק בהטמעת חשיבות המיחזור בציבור הישראלי ובמגזר החרדי, מסכם בימים אלה את השנה החולפת, 2015, שהצטיינה בפעילות מרגשת, צבעונית ועם מיחזוריות עמוסות לעייפה. מנתונים שפרסם התאגיד עולה, כי הציבור החרדי מפנים את חשיבות מיחזור בקבוקי הפלסטיק כדי לשמור על איכות הסביבה, וממלא את המיחזוריות במיליוני בקבוקים ובהרבה רצון טוב.
מראשית פעילות התאגיד ב2001 ועד תום הרבעון הרביעי של שנת 2015, נאספו ע"י תאגיד המיחזור אל"ה כ- 8.3 מיליארד בקבוקי משקה משפחתיים (ליטר וחצי) ומיכלי משקה בפיקדון, אשר הועברו למיחזור.
סך מכירות הבקבוקים המשפחתיים הסתכם בתום רבעון הרביעי של 2015 בכ- 715 מיליון בקבוקים. מתוך מכירות אלו נאספו ומוחזרו במהלך 2015 כ- 54% בקבוקים שהם כ- 17 אלף טון. במהלך 2015 התקין התאגיד 1,084 מחזוריות בנוסף ל- 13,432 המיחזוריות שהותקנו מעת התיקון בחוק (תחילת 2010). סה"כ פזורות ברחבי הארץ מעל ל- 21,500 מיחזוריות.
גם במגזר החרדי נרשמה עליה משמעותית. נתונים שנאספו בערים אלעד, ביתר, בני ברק, כפר חבד, מודיעין עילית, עמנואל וקרית יערים מבשרים, כי העיר עם המיחזור הרב ביותר לשנת 2015 היא העיר 'אלעד' - אשר מחזרה ב 30% יותר, לעומת 2014.
העיר בה ממחזרים הכי הרבה בקבוקים זו בני ברק, אשר נאספו בה 158.4 טון בשנת 2015, והמיחזור הגבוה ביותר לנפש נעשה בכפר חב"ד, בו מחזרו התושבים כ- 1.12 ק"ג לנפש.
במהלך הרבעון השלישי של שנת 2015 העלה התאגיד בכלי המדיה השונים את קמפיין "בקבוקים לא נופלים בפח רק במיחזורית". בערים החרדיות כיכב במקביל קמפיין הקיץ "ממחזרים וזוכים", בו התבקשו התושבים להשליך בקבוקי משקה משפחתיים ריקים ומסומנים למיחזורית הקרובה למקום מגוריהם, כשמדי שבוע הגרילו אופנים ותלושי קנית ספרים.
בתום הפעילות הוכרזה העיר אלעד כזוכה הגדולה, לאחר שנמדד בה הגידול הגבוה ביותר בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד (יולי-אוגוסט 2015, אל מול יולי-אוגוסט 2014). העיר הגבירה את מיחזור בקבוקי המשקה המשפחתיים ב-95 אחוזים, וזכייתה הביאה לילדי העיר פעילות סוכות מלהיבה ששולבה בלונה פארק ומתקנים מתנפחים.

קמפיין "ממחזרים וזוכים" לווה בפרסום, יח"צ וקד"מ מסיביים שהציפו את חשיבות המיחזור. הפעילות התוססת זכתה לכיסוי תקשורתי נרחב בכל העיתונות החרדית הארצית והמקומית. באתרי האינטרנט החרדיים ובתחנות הרדיו "קול ברמה" ורדיו "קול חי" .

וזה לא הכל, בחנוכה ערך התאגיד שת"פ חגיגי עם רדיו קול חי תחת הכותרת: "מחזרת, נתפסת, הרווחת".

הפעילות נערכה בשידור חי בשכונות ובערים החרדיות, כשניידת השידור של רדיו קול חי מחלקת סופגניות לילדים הממחזרים.

בנוסף נערך בבית הספר משה שרת בחולון טקס "אות המיחזור". בטקס שהתקיים בנוכחות השר להגנת הסביבה, מר אבי גבאי, יו"ר התאגיד הגב' נחמה רונן ומנכ"ל אל"ה מר חיים זרביב. הוענקו גביעי זכייה לתלמידי בתי ספר וגני הילדים שיאני מיחזור. בין הזוכים היו גם בתי ספר חרדיים.

חיים זרביב מנכ"ל תאגיד המיחזור אל"ה, אומר כי "שיתוף הפעולה ההדוק בין הערים החרדיות ותושביהן, מאופיין ביכולת הגדולה לגייס קהילה שלמה למען מטרה ערכית כמו שמירה על איכות סביבה. תוצאות מיחזור בקבוקי הפלסטיק המשפחתיים הינן תודות לראשי העיר ואגפי השפ"ע שמובילים את התושבים למחזר וליהנות מאיכות סביבה ואיכות חיים גבוהה".

באדיבות 'קוקר'

תמונת הגניזה הישנה יוצאת מן הגניזה

מתקן הגניזה הישן הנראה כאן בתמונה, הסתתר זמן רב בחוברת שיצאה לפני כמה עשורים. נתקלתי בה תוך כדי עלעול בחוברת ששכנה כבוד אצלי במחסן. מן הסתם, היא נמנית על ראשוני המתקנים, שכמותם פזורים היום למאותיהם בריכוזים הדתיים ברחבי הארץ. מסתבר שאין חדש תחת השמש, וכי כבר אז, הם שמשו פוטנציאל נרחב להיערמותם של כתבי קודש בסביבתם.  לשבחם של הממונים על פינוי הגניזה יאמר, כי הם ניסו אז ומנסים גם היום לפעול לטובת הענין. אלא, שלא תמיד המציאות בשטח משתפת פעולה עם הרצון הטוב. פעמים, שהרצון נגנז וקובר תחתיו את הגניזה העולה על גדותיה.
 
  

ויהי אחרי השרפה

בקיץ הקרוב ימלאו שנתיים לשרפה הגדולה שכילתה שטחים נרחבים מיער ירושלים, בשיפולי 'יד-ושם' בואכה שכונת 'עין-כרם'. בימים אלו, לאחר תקופה ארוכה בה נערכו על ידי 'קק"ל' פעולות נרחבות לשיקום היער, זוכה היער סוף סוף לחדש את פניו. השחור שהשתלט על היער, גרם להיעלמותו של הירוק שמילא עד לפרוץ השריפה את מלוא רוחב העין. עתה, לאחר שעצים רבים נכרתו והועמסו אל דרכם האחרונה, יוצא השטח הירוק לדרכו החדשה. עצים חדשים ניטעו במורדות, והלב מלא תקווה, כי לא ירחק היום, ונכדנו יזכו אי"ה גם ליהנות מצילם של העצים. לנו, נותר אלא להמתין ולייחל שעד אז לא תפרוץ שרפה נוספת, וכי אלו השתילים הקטנים יגדלו, יפרחו, ויעשו חייל.